АктуелностиВести

Групна награда на Литерарном конкурсу ,,Господине Егзипери, срео сам Малог принца“

Oве године обележава се осамдесет година од првог издања чувене књиге за децу ,,Мали принц“. Тим поводом, а у оквиру манифестације ,,Радост Европе“, реализован је Литерарни конкурс ,,Господине Егзипери, срео (ла) сам Малог принца“. Инспиративна тема заинтересовала је ученике одељења II3 и радо су се одазвали позиву да креативно пишу. Одељење је за своје стваралаштво награђено Групном наградом, а ментор је учитељица Јелена Југовић Јовановић. Ученици су испољили радозналост и  маштовитост, па су кроз радове постављали занимљива питања Малом принцу и износили оригиналне мисли.

Конкурс је организовао ДКЦБ, а литерарни радови стизали су из целе Србије, али и из Црне Горе, Македоније и Републике Српске. Жири, на челу са Слободаном Станишићем, изабрао је најуспелије радове. Аутори тих радова  су 19. 10. 2023. године прочитали своје песме и приче, а након тога наставили дружење са Слободаном Станишићем, чувеним писцем за децу. Кроз овакав вид стваралаштва, код ученика подстичемо:

*  проширивање фонда речи,

* развијање писмености и језичке вештине,

*боље упознавање себе и других  (препознавање емоција),

* мисаони процес, радозналост, инспирацију,

*развој дивергентног мишљења и креативности,

* самостални и стваралачки рад,

* вршњачку интеракцију и јавни наступ…

Овогодишњи 54. Међународни сусрет деце Европе одржан је под слоганом „Тачно испод звезда“, а посвећен је обележавању осамдесет година од првог издања књиге „Мали принц“, Антоана де Сент Егзиперија. Према Егзиперијевој мисли да деца виде јасније од одраслих, одржана је додела награда у ДКЦБ-у, где су представљени и награђени ученици одељења II3. Награду и диплому, у име одељења, преузео је ученик Павле Лазовић.

 

Честитамо одељењу II3 и учитељици Јелени.