АктуелностиВести

Интерактивно предавање ,,Упознајте Финску“

Путовања нам отварају и шире видике, попут књига. Ако нисмо у прилици да отпутујемо и упознамо неку земљу, лепо је упознати је кроз предавање и сусрете са њеним становницима. Тако су ученици одељења V3 и VII1 учествовали у интерактивном предавању и квизу ,,Упознајте Финску“. Догађај  је одржан 1.11. 2022. године, у присуству учитељице Јелене Југовић Јовановић и наставнице географије Елизабете Јовановић.

Инспиративни догађај подстакао је ђаке наше школе да учествују у квизу и освоје вредне награде (књиге на финском језику и финске чоколаде). Догађај је реализован у Дечјем културном центру у Београду, а присутне су поздравили:  амбасадор Финске у Србији Nj.E. Kimo Lahdevirta, госпођа Јагода Стаменковић (у име Министарства културе Републике Србије) и Ружица Ћуковић, уредница програма ,,Међународни клуб пријатељства“. Ученици су сазнали да је Финска позната по селу на северу земље, где се верује да живи Деда Мраз са својим помоћницима – ирвасима. Позната је и као земља неких омиљених анимираних ликова за децу, као земља ,,поларних ноћи“ и по обичају да деца зими спавају у колицима на снегу. Присутни су сазнали пуно о особеностима финске културе и језика, a и чули су уживо звуке на традиционалном инструменту – кантеле.

Након освојених награда, ученици наше школе су интервјуисани за ТВ емисије ,,Зујалица“ на РТС –у и ,,Нoви снови“ на ТВ ,,Корени“. Обишли су и актуелну ликовну изложбу у Дечјем културном центру. Њиховом узбуђењу није било краја.

 

Јелена Југовић Јовановић