АктуелностиВести

Изложба „ТАЈНЕ ПЕЋИНА“

У новембру 2023. године, ученици и ученице наше школе учествовали су на Ликовном конкурсу ученика основних школа у Србији, под називом ,,Тајне пећина“. У Народном музеју у Аранђеловцу отворена је изложба награђених и похваљених радова. Конкурс је реализовала организација ,,Пећине Србије -Наутсос“. Организатор и сарадник је др Дејан Вучковић, бивши ђак наше школе и велики пријатељ ОШ ,,Марија Бурсаћ“. Конкурс је организован поводом недеље карста и пећина Србије 2023.

Наши ђаци су имали велики успех на овом Конкурсу.

Награђени  и похваљени ученици:

Ленка Зумберовић, ученица одељења  VIII1,

Драгана Мијатовић, ученица одељења VIII1,

Зоја Павићевић, ученица одељења VIII1,

Софија Милошевић, ученица одељења VIII2,

Сташа Илић, ученица одељења V1,

Лена Јовановић, ученица одељења V1.

 

Ученици чији су радови изложени:

 

Сила Нгом Ристић, ученик одељења  III1,

Реља Гачановић, ученик одељења III1,

Лука Игњатовић, ученик одељења II1.

Њихови наставници ментори су: Зоран Mишић, Драгана Иконов и Бранкица Ђурић. На Конкурсу су, уз велико интересовање, учествовали  и ученици одељења II3  и III2.

У Дечјем културном центру Београд, у уторак 23. априла, организован је едукативни програм посвећен чаробним лепотама пећина Србије. Повод је  изложба одабраних радова са Ликовног конкурса за ученике основних школа „Тајне пећинa“, у организацији Националне асоцијације управљача туристичких спелеолошких објеката Србије. Идеја је била да се код ђака пробуди радозналост за ликовно истраживање необичног пећинског света. На тај начин, ученици и ученице су развијали свест о важности очувања пећина као врло значајног природног блага.

Ђаци су  имали могућност да, поред изложбе у Галерији ДКЦБ-а,  погледају едукативне филмове о пећинским украсима и сазнају нешто ново о спелеологији, геологији, археологији и биологији. Пећински ходници, водопади и стеновити врхови су велика инспирација за љубитеље легенди и митолошких прича. Ученике и ученице су кроз ове занимљивости водили  истраживачи са смера за геологију Рударско-геолошког факултета и чланови спелеолошког одсека Планинарског савеза Београда. Након филма, ђаци су учествовали у  квизу, друштвеним играма, као и радионици чворологије и упознавању са спелеолошком опремом, али и у турниру у друштвеној игри „Пећина мрачна / Кејв Дарк“.

Ђаци су били у пратњи наставница: Елизабете Јовановић, Бранкице Ђурић и Јелене Југовић Јовановић. Захваљујемо организаторима, а пре свега, др Дејану Вучковићу, великом пријатељу наше школе.

 

    Jeлена Југовић Јовановић