ВестиНастава

Литерарно стваралаштво

Пред нама је ,,Збирка литерарних радова“ коју су осмислили ученици одељења I3, заједно са учитељицом Јеленом Југовић Јовановић и Марком и Марином Милошевић, родитељима ђака. Реч је о литерарном стваралаштву ученика током првог разреда, у школској 2022/23. години.

Бројне генерације ђака деценијама креирају изузетне литерарне радове. То су први дечји кораци кроз свет поезије и прозе. Често је права штета што нису заувек сачувани од заборава, као што латинска пословица каже: ,,Речи лете, написано остаје.“ Значи да је потребно, на неки начин, креативне мисли ученика сачувати у писаној форми, како вредни први покушаји стваралаштва не би остали само у ђачким свескама, међу корицама.

Збирка ученика одељења I3 један је од примера како се може стваралаштво ученика препознати, сачувати и неговати. Аутори су ученици одељења I3. Њихова инспирација се ширила, попут пламена. На прави начин, ђачки родитељ Марина Милошевић, препознала је ову чињеницу и омогућила да ,,Збирка литерарних радова“ угледа светлост дана. Захваљујемо Марку и Марини Милошевић на несебичном труду и вољи да уреде, штампају  и умноже литерарне радове сваког ученика овог одељења. Збирку је ликовно обогатио Арсеније Виловски, а графичко обликовање и припрему за штампу је радио Влади. Захваљујемо им на ангажовању.

Важно је да негујемо креативно изражавање ученика, јер се на тај начин формирају и: морална начела, критичко мишљење, племенитост и емпатија. Верујемо да ће ова Збирка унети ведрину и радост међу читаоце, допринети ширењу лепе писане речи међу ђацима и да ће они наставити да развијају свој литерарни дар.

 

Јелена Југовић Јовановић, одељењски старешина одељења I3