ВестиНастава

Награђене песме поводом Дана шале

Један међу признатијим  песницима у српској књижевности за децу, у првој половини двадесетог века, био је Брана Цветковић. Био је и: глумац, редитељ, сценограф, карикатуриста… Један је од покретача ,,Политике за децу“. У част Бране Цветковића, а поводом Дана шале, организован је Осми литерарни конкурс ,,Мој смешни свет“. Ученици одељења I3 одазвали су се позиву да пишу и размишљају о смеху и шалама и освојили Групну награду. Међу радовима ученика било је поигравања смешним речима, позива на ведрину и шалу сваког дана. Мила Красавчић, ученица одељења I3, освојила је прву награду за поезију, у категорији I и II разреда, а Исидора Ивановић, ученица одељења I3, освојила је трећу награду. Њихова менторка је Јелена Југовић Јовановић.

Конкурс је реализовао Дечји културни центар Београд, 5. априла 2023. године,  а доделу награда је обогатио кратки филм о Брани Цветковићу. Познати писац Слободан Станишић дочарао је његово стваралаштво.

Ученице су награђене најновијом књигом С. Станишића ,,Сунце се пентра изнад Дечјег центра“ и дипломом. Многе песме овог песника су компоноване, а најпознатија је ,,Успорите поред школе“.

Честитамо одељењу I3, Мили, Исидори и учитељици Јелени Југовић Јовановић.

 

МОЈ СМЕШНИ СВЕТ

Ово је мој свет,

веома је смешан,

забаван и леп.

 

Док мама у кухињи

подварак спрема,

тата, уз кутлачу,

на кревету дрема.

 

Сестра жели

да постане глумица,

а ја јој кажем:

 

,,Хајде да стварамо

наш смешни свет,

забаван и леп.“

Мила Красавчић, I3

 

СМЕХА ДАЈТЕ ДЕЦИ

Смешан ми је један сан,

један дан,

из биоскопа

кад је баба рекла:

,,Беш`те из дворишта…“

 

Смешан дан,

смешна песма,

зато вам пишем

смешан сан,

смешну песму…

 

Смеха дајте деци,

али пре тога:

,,Испеци, па реци.“

Исидора Ивановић, I3