ВестиНастава

Представа ,,Маштамо са Десанком Максимовић“ и додела награда

Десанка Максимовић нам је подарила драгоцене стихове. Сетимо се ванвременских песама ,,Стрепња“,  ,,Крвава бајка“, збирке песама ,,Тражим помиловање“ и многих других. Важно је да наставимо да упознајемо нове генерације са лириком ове песникиње. На тај начин негујемо осећања и чувамо свој  језик и књижевност од заборава.

Ученици одељења I3 су освојили Групну награду на Литерарном конкурсу ,,Природа је мој свет“. Организовао га је Дечји културни центар Београд, поводом рођендана Десанке Максимовић. Исидора Ивановић је освојила 2. награду за поезију, у категорији I и II разреда, а Софија Димитријевић похвалу. Њихова учитељица је Јелена Југовић Јовановић. Ученици овог одељења су присуствовали позоришној представи ,,Маштамо са Десанком Максимовић“, у ДКЦБ-у. Након тога су додељене награде. Своје песме рецитовале су Исидора Ивановић  и Ива Милошевић. У име одељења, Групну награду примила је Ива Милошевић. Ученице су на најбољи начин представљале школу и одељење, а књиге и дипломе је уручио Слободан Станишић, познати песник за децу. Песме награђених ученица ће бити објављене у е-часопису ,,Чика Јова Змај“.

Позоришна представа је била интерактивна. Десанка,  јунакиња представе, укључила је и публику у разговор. Ђаци и родитељи  су откривали  заборављене речи, упознали елементе Винчанске културе и упознали јунаке романа ,,Прадевојчица“.

Честитамо награђеним ученицима и учитељици Јелени!

 

*Неке фотографије су преузете са сајта ДКЦБ-а.

 

ПРИРОДА СЕ ВРТИ ОКО МЕНЕ

 

Где се природа  јави,

дуга стоји.

 

Када кажеш: ,,Не загађуј

природу“ –

то је закон.

 

Док берем цвеће,

осећам да ми Природа шапуће:

,,Засади цвеће и брини о мени.“

 

Не пишем песму ову

само због природе,

него због нас.

 

Природа цвета због оних који

је воле,

чувају,

и када ветрови

дувају.

 

Исидора Ивановић, I3

 

ЗАШТО ВОЛИМ ПРИРОДУ

 

Волим је

због цвећа и

због дрвећа,

због траве

и реке Саве.

 

Зашто волим природу?

Због сунца.

Док ме оно милује,

врућина ме огреје.

 

Волим је због птица белих

и облака целих.

 

Софија Димитријевић, I3