АктуелностиВестиНајаве

Обавештење о вакцинацији ученика 8. разреда

Poštovani,

Vakcinacija  učenika  VIII  razreda  Osnovne škole “Marija Bursać“ obaviće  se u prostorijama školskog dispanzera  DZ “ Zvezdara „, u subotu 06.02. 2021.god od 09 h  do 15 h .

 

Raspored za vakcinaciju je :

VIII 1 od  9 h  do 12  h,

VIII 2 od  12h do  15 h.

 

Molimo roditelje da dovedu svoju decu kojoj je poslat poziv  za  vakcinaciji, a ako nisu u mogućnosti da   dođu sa detetom, potpišu  poziv o pristanku na vakcinaciju  i  daju ga detetu. Deca koja  ne  donesu potpisni poziv  neće biti vakcinisana.

Deca  koja se ne leče u DZ „Zvezdara“ vakcinu će primiti u nadležnom domu zdravlja, kod izabranog pedijatra.

Molimo roditelje da na vakcinaciju ne dovode decu koja imaju temeraturu, kašljanje, curenje nosa, proliv, ili su imali reakciju na prethodnu dozu vakcine, ili su u fazi oporavka od  akutne bolesti. Potrebno je da je dete u poslednjih 7 dana bilo bez tegoba. Deca koja su prelezala Coronu mogu se vakcinisati , s tim da je od poslednjih tegoba proslo  mesec dana.

Molimo da dece dolaze u grupama od petoro, sa  epidemiološkim maskama, a ostali sačekaju napolju, da bismo mogli poštovati protivepidemiske mere.

Učenici osmog razreda se sada  revakcinišu poslednjom dozom Polio vakcine (protiv dečje paralize, data nakapana na kocku šećera)) i Di Te vakcine  (protiv difterije i tetanusa  koja se daje u vidu  intramuskulrne injekcije u nadlakticu).

Sve ove  vakcine deca su  već primala , te ovo nisu nikakve nove, nepoznate vakcine . Dalja  revakcinacija se nastavlja samo  jednom dozom vakcine protiv Tetanusa, na svakih 10 godina.

Nakon  vakcinacije potrebno je ne jesti i piti pola sata, a sve druge aktivnosti se  mogu nesmetano obaviti.   Nuspojave koje prate vakcinu mogu biti blago povišena telesna temparatura,  glavobolja, bol na mestu uboda,  cvenilo i  otečenost.

Zakonom o zaštiti protiv zaraznih bolesti propisane su gore navedene  vakcine u uzrastu  od 14. godine,  te ih  obavljamo pre upisa u srednju školu.

U nadi  da ćemo ostvariti  dobru saradju, pozdravljamo Vas u ime tima školskog dispanzera  DZ „Zvezdara“.

Olivera Cvijetić, visa medicinska sestra

Dr  Slavica  Veselinović, pedijatar